Bryd tabuet om alkohol i familier
At vokse op med forældre med alkoholproblemer er ødelæggende for barndommen og har vidtrækkende konsekvenser for resten af livet. Men alt for mange er berøringsangste for at gribe ind, når de er bekymrede for et barn i en familie med alkoholproblemer.
Derfor lancerer Københavns Kommune sammen med Alkohol & Samfund, TUBA og en håndfuld andre kommuner i landet nu kampagnen ”Grib Ind – når barndommen er fuld af alkohol”. Med kampagnen lanceres 5 gode råd til, hvordan man griber ind og hjælper både barnet og forældrene.
”Jeg håber, at vi kan få flere voksne til at række hånden ud og hjælpe de her børn. En barndom fuld af alkohol er ikke en god barndom, og det kan have store konsekvenser for resten af livet. Derfor opfordrer vi til at gribe ind”, siger sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF).
Børn med forældre, der har alkoholproblemer, er i større risiko for selv at store problemer i livet. I sammenligning med andre børn har de cirka 2½ gange større risiko for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, cirka dobbelt så stor risiko for at forsøge selvmord og cirka otte gange så stor risiko for at opleve vold i hjemmet.
”Alt for mange børn påvirkes af forældres alkoholforbrug, og det er os voksne, der har ansvaret for at gøre noget. Derfor er det et vigtigt budskab til alle, at man skal stole på sin fornemmelse og gerne søge råd om, hvordan man bedst gør noget,” siger Socialborgmester Jesper Christensen.
Familieorienteret behandling – ingen venteliste
Familieværkstedet og DeDrikkerDerhjemme, der er to af Københavns Kommunes tilbud særligt målrettet børnefamilier med rusmiddelproblemer, har i 2017 hjulpet 145 familier – det er 44 % flere end i 2016. Derudover har mere end 1.700 voksne borgere været i alkoholbehandling i 2017. Men Københavns Kommune har mulighed for at hjælpe langt flere.
”Ofte får børnene først hjælp, når de er blevet voksne, men vi ved, at det kan gøre en stor forskel for deres videre liv, at de får hjælp tidligt, så jeg håber, at kampagnen kan gøre, at flere tager kontakt, for vi har kapaciteten og flere muligheder for at hjælpe end nogensinde før”, siger Jesper Christensen.
Siden begyndelsen af 2016 har Københavns Kommune omlagt til familieorienteret alkoholbehandling. Det betyder, at behandlingstilbuddene omfatter hele familien. Samtidig er tilbuddene blevet udvidet med flere behandlere og med et nyt tilbud til småbørnsfamilier med børn fra 0-5 år og gravide.
Omfattende problem
På landsplan er cirka 122.000 børn ifølge Sundhedsstyrelsen påvirket af forældre med alkoholproblemer. I København gælder det cirka 15.000 børn. Det er børn, som aldrig ved, hvornår de kommer hjem til en fuld far eller mor, og som skal bruge mange ressourcer på at tilpasse sig forældrenes svingende sindsstemninger og skænderier.
”Opfordringen gælder selvfølgelig lærere og pædagoger, men den gælder for så vidt os alle sammen som borgere. Mange børn er gode til at skjule deres problemer, og derfor skal vi alle sammen tage enhver bekymring alvorligt”, siger Ninna Thomsen.