Center for Unge og Misbrug skifter navn

Center for Unge og Misbrug hedder nu Center for unge og Rusmidler, da ordet misbrug ikke stemmer overens med centrets måde at arbejde på.

I mange år er ordet misbrug blevet undgået i Center for Unge og Misbrug, da det ikke stemmer overens med centrets måde at arbejde på og holdning til de unge. Så det er kun naturligt, at centret nu også fjerner ordet fra sin titel. I stedet hedder centret nu Center for Unge og Rusmidler, og det har tilmed fået sin egen hjemmeside på www.curu.kk.dk.

- Vores nye navn giver langt bedre mening for os. Ordet misbrug har været helt forkert for os i mange år. Der ligger en risiko for stigmatisering i at definere en adfærd som misbrug og kalde en person for misbruger. Man identificerer personen med sin adfærd, og det går imod den måde, vi arbejder på, hvor vi adskiller personen fra problemet," siger Dan Orbe, konstitueret centerchef.

Center for Unge og Rusmidler rummer rådgivnings- og behandlingstilbuddet U-turn, den udgående indsats Ro på Rusen, der arbejder med rusmiddel- og trivselsproblemer på ungdomsuddannelser, grundskoler og beskæftigelsestilbud til unge og den anonyme rådgivning DeDrikkerDerhjemme. Og netop de tre tilbuds forskellige målgrupper er også del af begrundelsen for, at centrets navn ikke var passende.

- Vores målgrupper spænder så bredt. Fra børn og unge med forældre, der har alkohol- eller stofproblemer til unge med et mindre forbrug og helt op til dem, hvor stofferne virkelig har taget overhånd i deres liv. Fælles er, at rusmidler har påvirket deres liv på den ene eller den anden måde, men ikke nødvendigvis i en grad, man ville kalde misbrug, siger Dan Orbe.

Nye hjemmesider og udvidede tilbud

Over sommeren er der også sket en udvidelse af centrets tilbud. Ro på Rusen har ansat to nye rådgivere og er blevet en selvstændig indsats med egen hjemmeside på www.ropaarusen.kk.dk.

DeDrikkerDerhjemme er gennem Socialstyrelsens satspulje blevet udvidet med tre nye børne- og familieterapeuter, og målgruppen går nu helt op til 25 år og inkluderer nu også børn af forældre med stofproblemer. Og så har U-turns hjemmeside  efter 10 år fået et nyt look, der er lavet ud fra de unges tanker og idéer.

- Det vigtigste for os er, at vores plakater, foldere og hjemmeside tiltaler de unge i vores målgruppe, så det var helt naturligt, at de unges meninger og smag skulle afspejles i det look, vi har," siger Mette Clausen, leder af U-turn.

Viden- og kompetencecentret fortsætter sit arbejde med dokumentation og evaluering, men har fået en ny og forbedret hjemmeside på www.ungeogrusmidler.kk.dk.