Center for Unge og Rusmidler i Grønland

I 2017 starter en undersøgelse, der skal redegøre for om Model U-turn og DeDrikkerDerhjemmes tilbud kan tilpasses fire grønlandske byer.

Københavns Kommune har haft gode resultater med behandling af unge med rusmiddelproblemer og rådgivning af unge, der er vokset op med forældre, der har et stof- eller alkoholproblem. Derfor har Grønlands selvstyre indgået en kontrakt med Center for Unge og Rusmidler om en undersøgelse, der skal ligge til grund for en mulig udvikling af grønlandske versioner af de to tilbud.

- Jeg er stolt af, at nu også Grønland har fået øjnene op for, hvordan vi her i København hjælper unge ud af deres misbrug eller unge, som er vokset op med misbrug i familien. Vi har heldigvis gode resultater, og den succes skyldes blandt andet, at vi møder de unge i øjenhøjde," siger socialborgmester Jesper Christensen.

Skal udvikle egne versioner

U-turn blev skabt i 2004 ud fra et ønske om, at skabe et sted, der var tilpasset de unge, så de ikke skulle presses ind i et voksen-behandlingssystem. Hele essensen af begge tilbud er, at man møder de unge ud fra deres behov og ikke som et klinisk behandlingssted. Derfor er det essentielt for samarbejdet, at modellen skal tilpasses de forhold, der er i de grønlandske byer og ikke mindst de unges behov.

- Det er vigtigt, at det ikke bliver vores danske modeller, der nu skal til Grønland. Vi kommer med viden, som kan hjælpe dem med at udvikle deres egne versioner af de to indsatser. Det skal være ud fra deres behov, og det er deres behandlere, der skal udvikle indsatserne i samarbejde med os, siger Dan Orbe, konstitueret chef for Center for Unge og Rusmidler.

Undersøgelsen starter i det nye år, hvor det meste arbejde vil ske fra København, men tre ansatte fra Center for Unge og Rusmidler drager også nord på, for at tale med unge og behandlere i Nuuk og Qaqortoq.

- Det er rigtig vigtigt for os at lave en undersøgelse først, for at vurdere behov og muligheder i Grønland, for vi skal være sikre på, at vores metoder kan implementeres og at det giver mening, siger Dan Orbe og fortsætter:

- Vi samarbejder med Allorfik, der er selvstyrets videnscenter for misbrug. De arbejder i forvejen med tidlig indsats, som jo netop er en af grundpillerne i både model U-turn og DeDrikkerDerhjemmes tilgange, så det bliver spændende at se, hvor vi ellers har fælles træk og hvor vores forskelle ligger, siger Dan Orbe.

Model U-turn er allerede ved at blive implementeret i Fredericia, Herlev og Slagelse Kommuner og i 2017 skal modellen spredes til yderligere en eller to kommuner i Danmark.