Flere af de yngste børn får hjælp

Mange børn, der vokser op i familier med misbrug, får først hjælp, når de er voksne. Sådan er det ikke for Lucca på 6 år.

Lucca på nu 6 år opførte sig anderledes end de andre børn i børnehaven. Hun havde svært ved at falde til ro og svært ved at mærke, hvad der var galt, når hun blev ked af det.

”Lucca havde nogle udfordringer, som børnehaven så som bekymrende. Og så lugtede jeg også af alkohol, så det blev ligesom to underretninger i én”, fortæller Luccas mor Stinna.

Underretningen fra børnehaven og mødet med systemet bragte ubehagelige minder frem for Stinna.

”Jeg har været i systemet i så mange år efterhånden, så jeg så det først som et angreb. Jeg maler fanden på væggen, for da vi først kom herind, så var det jo slet ikke sådan. Så kunne jeg godt se, at de gjorde det for at støtte og hjælpe os,” siger Stinna.

Hun startede sammen med Lucca i Familieværkstedet, der hjælper småbørnsfamilier med rusmiddelproblemer. Her kunne mor og datter sammen arbejde med deres relation. Stinna har sideløbende været i behandling for sit alkoholforbrug, men hos Familieværkstedet var det Lucca, der var i centrum.

”Det var lidt underligt i starten, og det har været hårdt at skulle komme herind to gange om ugen, men det har været et rigtig godt forløb. Jeg føler mig godt tilpas, og det har meget at sige, når man skal ind på livet af en, særligt sådan en som mig, som har så meget med mig,” forklarer Stinna.

Lucca lærte at mærke sig selv

Hos Familieværkstedet lavede Stinna og Lucca øvelser sammen med familiekonsulenterne, hvor de blandt andet arbejdede med fysisk omsorg og med at mærke følelser. I en af øvelserne så Lucca på billeder af bamser, og hun skulle fortælle, hvilket humør bamsen var i.

”Det har gjort meget. Jeg kan se en udvikling på Lucca. For eksempel så kommer hun ind og siger, at hun har ondt i maven, og jeg spørger hvorfor, så går der lidt, og så kan hun mærke, at det er fordi, hun er sulten. Vi snakker dagligt om, at hun lige skal prøve at mærke efter, hvad det er. Vi er også blevet meget bedre til at slappe af sammen. Vi er begyndt at læse meget mere end før,” fortæller Stinna.

Hun har mindsket Luccas tid med iPad, og de laver i stedet flere aktiviteter eller ser gamle film sammen.

”Vi har talt meget om nærvær hos Familieværkstedet. Jeg har svært ved at være i det for lang tid ad gangen, men jeg er blevet bedre til det nu. Til at kramme hende og have kontakt, der har jeg ligget helt i bunden, men det gør jeg ikke i dag,” fortæller Stinna.

Stinna har arbejdet med at prioritere sine børn hver for sig, og Familieværkstedet blev et sted, hvor hun og Lucca var et team, mens alt andet måtte vente.

”Hun har været glad hver gang, hun skulle herind. Hun har kun set det som noget positivt. Når vi kommer her, så er det hende, der styrer showet. Det har været rigtig godt for hende, og de har givet mig et bedre forhold til hende,” fortæller Stinna.

En anden fremtid

For Stinna har drivkraften i deres forløb været, at hun kunne se en udvikling hos både sig selv og Lucca. Og så ønsker hun, at Lucca og hendes søskende skal have den bedst mulige start på livet.

”Hvis man ikke er opmærksom på det, så ender hun ligesom mig, det er min frygt. Jeg har ikke lyst til, at hun skal opleve de samme ting, som jeg har og tage rusmidler. Det er ikke noget, jeg ønsker for mine børn. Hvis jeg kan gøre en forskel for dem, så de kommer godt fra start, så vil jeg gøre det. Det er det, jeg bruger meget af min energi på nu,” siger Stinna.

Hos Familieværkstedet har Stinna også haft individuelle samtaler med en familiekonsulent, mens Lucca har leget med de andre børn. I deres forløb har det betydet meget, at Stinna ikke følte sig undermineret som forælder.

”Jeg er blevet bevidst om mange ting, som jeg ikke selv lægger mærke til eller tænker over i pressede situationer. De har været gode til at forstå os og sætte mig ind i, hvad de ser. De lægger ikke ordene i munden på mig, så jeg har selv fået lov til at komme af med mit, og så har vi set på, hvad vi så kan gøre,” siger Stinna.

Hun og Lucca skal i et opfølgningsforløb hos Familieværkstedet om kort tid, og Stinna fortsætter desuden sin alkoholbehandling. Hun håber på, at de begge kan fortsætte med den gode udvikling.

”Når man hører fra børnehaven nu, så trives hun godt,” siger Stinna.