Mor og datter fandt hinanden i Familieværkstedet
”Nu kan jeg se, hvornår vi får den der kontakt – sådan okay, nu har vi fundet hinanden”, siger Christina om sin datter Alba på snart to år.
”Jeg føler, at vi er kommet tættere på hinanden. Det er svært at sige højt, for så er det som at sige, at vi ikke var tæt på hinanden før. Men jeg kunne godt føle, før vi startede, at der var en distance. På en måde havde jeg svært ved at komme tæt på hende, og det føler jeg, at jeg kan nu”, fortæller Christina.
I november 2015 blev Christina og hendes daværende mand forældre til Alba. Selve fødslen forløb udramatisk, og Albas far var til stede hele vejen igennem. Men dagen efter vidste Christina, at noget var galt, da hun i flere timer ikke kunne få fat på ham.
”Jeg var allerede i alarmberedskab. Min erfaring er, at når han går ud om aftenen, så involverer det altid alkohol. Jeg husker det mest som om, at jeg bare lukker ned. Jeg ligger med Alba i sengen og holder om hende, men samtidig kører mit hoved, og jeg er vildt stresset. Jeg ved jo godt, hvad klokken er slået på det tidspunkt”, fortæller Christina.
Hun var sammen med Albas far i fire år, indtil de blev skilt i 2017.
”Han er ikke den klassiske alkoholiker, hvor det er tydeligt, at han har et problem. Det var først for alvor, da jeg gik fra ham og fik noget afstand til ham, at jeg for alvor kunne se, hvor slemt hans misbrug havde været”, siger Christina.
Hun kæmpede selv med en efterfødselsreaktion i tiden efter Albas ankomst, og bruddet med Albas far blev en ekstra belastning, der ramte hende hårdt. Hun fik angstanfald og blev sygemeldt med stress. Da hun søgte hjælp i kommunen, startede hun først i et andet tilbud, men blev så anbefalet Familieværkstedet, fordi de arbejder med samspillet mellem barn og forælder.
Frygten for at blive kigget over skulderen forsvandt
Christina og Alba startede hos Familieværkstedet i marts 2017, hvor de havde tre aftaler om ugen. En børneaftale helt på Albas præmisser, en forældreaftale, hvor Christina fortalte om sit liv og sine oplevelser og en gruppeaftale, hvor de legede og talte med andre familier i lignende situationer.
”Det er grænseoverskridende, at professionelle står og kigger på ens samspil. Det skulle jeg lige ryste af mig i starten, men efterhånden kunne jeg mærke, at jeg slap mere og mere fri af det. Det tror jeg hænger sammen med, at de har været rigtig dygtige til at give mig selvtillid i forhold til, hvordan jeg er med Alba. Frygten for at blive kigget over skulderen forsvandt i takt med, at min selvtillid voksede”, siger Christina.
I forløbet hos Familieværkstedet arbejdede Christina med familiekonsulenterne Lone Kjærsholt og Sacha Larsen på at skabe større åbenhed mellem hende og Alba.
Åbenhed er et mantra
”Åbenhed er helt klart et mantra i familieværkstedet. Børn har ikke brug for, at man forsøger at skjule ting for dem. De har brug for, at deres forældre taler med åbenhed om de svære ting - i børnehøjde selvfølgelig - og at forældrene tager ansvar for familien og forholder sig til dem”, siger Sacha Larsen.
Fordi mange forældre skjuler de hårde oplevelser for at beskytte deres partner eller barnet, så fokuserer Familieværkstedet på at skabe et rum, hvor man kan tale højt om det. Da Christina startede hos Familieværkstedet lavede de sammen en tidslinje, for at se sammenhængen i Christinas liv og den tid, hun har været igennem efter Albas fødsel.
”Jeg er blevet mere tryg ved at snakke med Alba om, hvad der foregår i forhold til hendes far. Mere tryg ved at tale om hendes fortid, hvad der er sket, og hvorfor hendes far og jeg ikke er sammen længere”, siger Christina.
Distancen er væk
Familieværkstedet arbejder med forældrene og børnenes ressourcer ved at anerkende og fremhæve de styrker, de ser I dem. Det sker blandt andet igennem lege, som fokuserer på samarbejde og samspil mellem forælder og barn og som styrker deres relation og tilknytning.
”Gennem de oplevelser følte jeg, at Alba og jeg fik genskabt noget kontakt, som jeg ikke føler, vi fik, da hun var helt lille, fordi jeg var så stresset og ked af det. Vi fik fjernet den distance, der var imellem os, og det var meget stærkt for mig at være i. Jeg blev meget berørt af de situationer, og det var tydeligt at se, at det også var særligt for Alba. Hun blev også rørt af det”, fortæller Christina.
”Jeg gik derfra og følte mig mere værd som mor”
I dag har Christina og Alba kun kontakt med Albas far, når han ikke er påvirket, og Christina arbejder med at slippe ansvarsfølelsen over for ham og i stedet fokusere på sit og Albas liv sammen.
”Jeg bar rundt på en kæmpe sorg over, at det startede sådan, og vi ikke havde den der ro på, som man skal have i den første tid med sit barn. Jeg var så ked af, at hun lige var kommet til verden, og så blev det så stresset og kaotisk. Men det er som om, jeg har fået arbejdet den der dårlige samvittighed lidt væk. På den måde har jeg rykket mig meget”, siger Christina.
Hun er meget taknemmelig for sin tid i Familieværkstedet. En intens periode, hvor veninder og alt andet blev lagt på hylden, for Christinas fokus var kun på hendes og Albas forløb og udvikling.
”Jeg gik altid derfra og følte mig mere værd som mor, end da jeg kom. Det er uvurderligt at få med sig på trods af den situation, man står i, og den historie, der er der. Nu har Alba et hjem, hvor der er plads til, at hun kan være sig selv, og hun har en mor, der har det meget bedre”, siger Christina.