Ro på Rusen lægger en dæmper på ophedet debat
Argumenter for og imod legalisering af hash fløj gennem rummet, da fagfolk og politikere samledes på Københavns Rådhus for at debattere fordele og ulemper ved legalisering af hash, men én ting kunne hele salen blive enige om, forebyggelse og tidlig indsats for unge er vejen frem.
"En forebyggende og tidlig indsats kræver, at der er nogle voksne, der tager ansvar og bliver ved med at være vedholdende" - Carina Abel Gjaldbæk.
Carina Abel Gjaldbæk er faglig koordinator og rådgiver for Ro på Rusen. Hun var der ikke for at tage stilling til spørgsmålet om legalisering, men for at fortælle om Ro på Rusens erfaringer fra deres forebyggende arbejde, og hendes budskab var klart.
Der skal være et tæt samarbejde mellem forvaltningerne, det skal være lettere at komme i kontakt med systemet, der skal være bedre muligheder for anonymitet i rusmiddel-behandling, og så skal skolerne turde at sætte rusmidler på dagsordenen.
"Overordnet viser vores erfaring os, at vi ikke som misbrugsinstitution kan gøre det alene. På skolerne er det en forudsætning at lærere og ledelse er opmærksomme på de elever, der er på vej ud i et problematisk forbrug. Det er på samme måde en forudsætning, at de føler sig klar til at gøre noget og tale med eleverne på den rigtige måde," sagde Carina Abel Gjaldbæk.
Som rådgiver hos Ro på Rusen møder hun mange unge, der har svært ved at styre deres forbrug af hash. Ro på Rusen tager ud på erhvervs-, ungdoms- og produktionsskoler for at opsøge de unge og skabe en dialog med dem, og de har særligt fokus på de unges generelle trivsel og deres rusmiddelforbrug - to ting, der ofte hænger sammen.
"De unge, der mistrives, er i større risiko for at udvikle et problematisk forbrug. Og de unge, der udvikler et problematisk forbrug, dropper ofte tidligere fællesskaber til fordel for rygerfællesskaber," sagde Carina Abel Gjaldbæk.
Hun understregede, at det er særligt vigtigt at nå de unge i teenage-årene, hvor de stadig har en tilknytning til skole, uddannelse eller institutioner.
København ligger i top
Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet fremlagde tal og statistik for Danmarks unges hashforbrug sammenlignet med unge i Københavns Kommune, og tendensen var klar. Københavns Kommune ligger foran resten af landet med større forbrug og tidligere debutalder. Og det er ikke en statistik, man gerne vil toppe, da flere unge falder fra deres uddannelse på grund af deres forbrug af rusmidler.
"For mange unges forbrug af hash tager overhånd, og for en stor del af dem har det konsekvenser" - Carina Abel Gjaldbæk
Derfor er det overordnede formål for Ro på Rusen at hjælpe de unge til at holde fast i deres uddannelse.
"Vi skal være med til at kvalificere de unge til at træffe de rigtige valg og navigere rundt blandt alle de holdninger, de bliver præsenteret for i dag," sagde Carina Abel Gjaldbæk.
Det er ikke hashen der er problemet
I panelet sad blandt andre Christopher Schmitz fra Komphash, Carsten Hjorthøj fra Psykiatrisk Center København og Finn Eriksen fra DUKAN. Psykiater Henrik Rindom var ene mand til at stå imod de mange stemmer i koret imod legalisering og lagde særligt vægt på, at kriminaliseringen af de unge ikke er vejen frem.
"Vi fokuserer alt for meget på hashen, men det er alt det bagved, der er problemet, ikke hashen," sagde Henrik Rindom.
Den holdning er også rygraden i Ro på Rusens tilgang til de unge, dog uden at tage stilling til det politiske dilemma for eller imod legalisering. Det er ikke rusmidlerne, der er Ro på Rusens første fokus, når de unge rækker hånden ud.
"Jeg spørger ikke så meget til de unges hash-historie, når jeg først taler med dem, jeg er mere nysgerrig på, hvad det er for nogle unge, jeg sidder med," sagde Carina Abel Gjaldbæk.
Når hun taler med de unge hører hun alt for tit, at det er for svært at tale med voksne om rusmidler, og der er alt for mange konsekvenser ved det, og så vælger de hjælpen fra.
"Og så undrer de unge sig også over, at de voksne udviser bekymring, men de spørger ikke ind til deres forbrug," sagde Carina Abel Gjaldbæk.
Hun håber, at flere voksne omkring de unge vil turde at spørge ind til deres forbrug af rusmidler, hvis de er i tvivl eller er bekymrede for dem.
Konferencen endte ikke med enighed fra de debatterende parter, men dog en enighed om, at det er de sårbare unge, der skal tages hensyn til i debatten og i håndteringen af hash i København. Og så skal det være lettere for de unge at komme i kontakt med systemet.