Syv kommuner har implementeret model U-turn

Efter to år med undervisning og praktik er Thisted og Frederiksberg kommuner færdige med deres forløb, der er støttet af Socialstyrelsen.

Thisted og Frederiksberg er de to sidste i en række af syv kommuner, der alle over en årrække trinvist har implementeret U-turns behandlingsmetoder til unge med rusmiddelproblemer.

”Vi stjæler med arme og ben alt, hvad vi overhovedet kan herovre. Uden U-turn København på sidelinjen havde vi slet ikke kunnet starte vores ungetilbud op hos os,” siger Jesper Hedegaard, der er sektionsleder for klub-, døgn- og behandlingssteder i Thisted.

Onsdag havde de to kommuner sidste uddannelsesdag, og begge vil fortsætte med de tiltag, de har sat i gang med inspiration fra U-turn.

”Vi har lavet åben rådgivning, hvor unge, samarbejdspartnere og pårørende kan komme ind i et vist tidsrum, og det er helt vildt, så mange der henvender sig. Vi har startet en sportsgruppe, forældregrupper, og vi har intensiveret vores samarbejde med skoler og institutioner, hvor de unge er. Og vigtigst, så har vi fået et meget mere fokuseret syn på de unge,” siger Jeanette Stybe, der er behandler hos U-turn Frederiksberg.

Udbredelse af virksomme behandlingsmodeller til unge

Model U-turn var en af tre forskellige behandlingsmodeller til unge med rusmiddelproblemer, der blev udbudt af Socialstyrelsen i 2016 og 2017 efter succesfuldt at være blevet implementeret i Horsens og Helsingør kommuner. Siden har Fredericia, Slagelse, Herlev, Frederiksberg og Thisted alle udviklet deres version af U-turn. 

”Det har været rigtig spændende for os at samarbejde med så mange forskellige kommuner og meget dedikerede behandlere og ledere. Vi er stolte over, at vores måde at arbejde på kan inspirere andre, og at vi ud fra vores tilgang har været med til at skabe tilbud og indsatser, der er målrettet specifikt til de unge”, siger Mette Clausen, leder af U-turn København. 

Model U-turn består af flere dele, der bliver tilpasset den lokale kontekst, så kommunerne ikke skal kopiere det U-turn, der ligger i København, men i stedet har hver kommune i samarbejde med U-turn København udviklet deres lokalt tilpassede tilbud.

En stærkere indsats målrettet unge

I Thisted lå rusmiddelbehandling til unge under voksenområdet, men med projektet er behandlingen af unge under 18 år nu lagt over til U-turn Thisted, der er målrettet de unge specifikt. 

”Vi havde nogle udfordringer særligt med de unge under 18 år. Det tilbud, vi havde i Thisted kommune, det gav ikke pote. Vi så, at der var for mange unge, der takkede nej til det tilbud, der var. Derfor er vi rigtig taknemmelige for, at vi kom med tredje gang, vi søgte,” fortæller Jesper Hedegaard. 

Han kan se, hvordan de fanger de unge med deres nye tilbud, U-turn Thisted, og det fortsætter efter deres forløb, der er finansieret af Socialstyrelsen, stopper. 
”Ikke bare fanger vi de unge nu, men vi er som personale også blevet meget mere skarpe på vores faglige ståsted. Personalet er blevet mere sikre i måden, vi møder de unge på, og den måde vi arbejder med de unge på. Vi er blevet tydeliggjort i, hvad det egentlig er, vi går og gør,” siger Jesper Hedegaard.

Hos Frederiksberg fremhæver leder, Ulla Andersen, særligt ungesynet, som det dominerende, de har taget med sig sammen med det øgede fokus på at samarbejde med andre aktører, som arbejder med unge.  

”Vi har lavet et kæmpe profileringsarbejde i løbet af de her to år. Vi har sat unge og rusmidler på dagsordenen, det har projektet gjort,” siger Ulla Andersen.