Tre kommuner til inspirationsdag i U-turn
Der blev lyttet intenst, da unge fra U-turn fortalte deres historier og oplevelser med U-turn. Medarbejdere fra Fredericia, Herlev og Slagelse Kommuner hørte fra hovedpersonerne selv, hvad der virker for dem i U-turn.
- Det har været så spændende at høre, hvordan de alle sammen lægger vægt på, at der er en god stemning. Her er voksne, der er glade, der ser os, her er en god stemning, og det er faktisk det, der gør, at de tør at begynde at kigge på sig selv og tage et skridt mod en forandring, siger Jette Lange, centerleder for Familie- og Ungdomscentret i Fredericia Kommune.
Fredericia Kommune er sammen med de to andre kommuner udvalgt af Socialstyrelsen og over de næste par år skal Model U-turn tilpasses deres lokale kontekst.
- Det, der optager os rigtig meget, er det her med anonym rådgivning, hvor vi kan få fat i de unge tidligere, og så kan vi binde tråden. Det er ikke sådan, at nu har du været inde og så kan du så vente til, der bliver lavet en børnefaglig undersøgelse, og så kan vi begynde. Har vi set dig, så bliver vi ved dig og får dig over i det tilbud, der er rigtigt for dig. Det kan jeg rigtig godt lide, så man tænker kommunen som én enhed, siger Jette Lange.
Gensidig inspiration
Udover den anonyme rådgivning, så hørte deltagerne også om U-turns daggruppe, hvor unge under 18 år kan tage 9. klasses fag, musik som del af behandling, om U-turns grupper og om Ro på Rusen, der er U-turns udgående enhed. Men også U-turns egne ansatte får meget ud af det nye samarbejde.
- Vi får kigget på os selv med nogle andre øjne. Når man skal fortælle om sin praksis, og man får stillet spørgsmål til den, så giver det nogle refleksioner, og man bliver mere skarp og kritisk. Det er sundt, synes jeg, siger Lotte Rasmussen, der er socialfaglig konsulent i U-turn.
Hun glæder sig til et samarbejde, der går begge veje.
- Der er virkelig meget inspiration at hente fra dygtige folk, som arbejder i andre kommuner. Der foregår så mange spændende ting derude også, som vi kan finde inspiration i, siger Lotte Rasmussen.
I U-turn arbejder man ud fra et helhedsperpektiv, og der er derfor fokus på de unges livssituation hele vejen rundt. Implementeringen handler både om en organisering af arbejdet med de unge og om en særlig tilgang til de unge.
- Det er en gave, at vi er del af projektet. Jeg er sikker på, det kommer til at gøre en stor forskel i vores kommune. Det er et mindset, der skal ændres og det kommer udsatte unge og familier til gode, siger Jette Lange.
Model U-turn er allerede blevet spredt til Horsens og Helsingør Kommuner, og i 2017 vil der sandsynligvis blive tilføjet endnu en kommune, der skal implementere modellen.